Jak dlouho skladovat potraviny v mrazničce?
topchlazeni.cz radí, jak na skladování potravin v mrazničce…
Už se vám stalo, že jste otevřeli mrazničku a objevili tam dózu se zbytkem jídla, u které jste si říkali: „Zajímalo by mě, jak dlouho to tu je…“ Nebo jste přemýšleli nad tím, jestli je to syrové maso ještě v pořádku?
Obecně platí, že by se hotová jídla, zmrzlina, vepřové maso a ryby měly zkonzumovat v rozmezí 2 až 6 měsíců, ovoce, zelenina, párky a chléb od 4 do 6 měsíců a zvěřina, houby, drůbeží, hovězí i telecí maso od 6 do 12 měsíců.
Nicméně to neřeší otázku, jak dlouho byl sáček s masem v mrazáku nebo kdy jste koupili zamražený hrášek. Bez výjimečné paměti může být obtížné si tyto datumy vybavit – pokud se samozřejmě nejednalo o speciální příležitost typu zmrzlina na vánoční stůl nebo krevety pro oslavu narozenin.
Usnadnit by vám to mohl klasický „nálepkový systém“, u kterého si na sáček nebo dózu nalepíte lístek s popisem potraviny a datem uložení do mrazničky. Tímto způsobem vám odpadne potřeba otevírat jednotlivé dózy a zjišťovat, co v nich vlastně je nebo tipovat, jestli v pytlíku je zamražené kuřecí či krůtí.
Označení potravin před zamražením zabere jen několik sekund navíc, ale může ušetřit spoustu času později.